. Sarplaninac Odgajivacnica Balkan Mountains Kennel
Bojan Stanojević, Kralja Petra I 241, 11400 Mladenovac, SRBIJA. Mob: 064/234-9344 e-mail: sarplaninackennel@gmail.com
Sva prava zadržana! © 2012 Odgajivačnica šarplaninaca "BALKAN MOUNTAINS"

NEGA I ODGOJ
SMEŠTAJ

          Pravilan i odgovarajući smeštaj je jako bitan za fizički razvoj kao I za zdravstveno I psihičko stanje psa. Šarplanincu najviše odgovara komotan smeštaj. To je rasa kojoj je potrebno mnogo kretanja, fizičke aktivnosti pa mu otuda najviše odgovara otvoren i slobodan prostor. Otvoren, slobodan prostor je mnogo pogodniji I za vlasnika psa jer ne traži toliko angažovanja kao što je to slučaj u kućnoj varijanti držanja psa. Za njega je zivot na malom prostoru pravo mučenje pa je potrebno obezbediti mu prostran boks sa kucicom (krov treba da bude ravan ili sa blagim padom), koju ce koristiti kao osmatracnicu. Visina ograde boksa ne bi smela biti ispod 2 metra, osim ako boks nije pokriven. Kucicu mozete napraviti od drveta, pri tom vodeci racuna da pod bude odignut od zemlje. Ako je u pitanju zenka koja ce se steniti kucica bi trebalo biti nesto prostranija u zavisnosti od velicine kuje. Prevelika kucica, bez obzira da li je u pitanju pas ili kuja, je velika greska jer pas nije u stanju da toplotom svog tela zagreje prostor oko sebe. Iako sarplanincu krzno sa jakom poddlakom omogucava da mu ni velika hladnoca ne smeta, pozeljno je zimi, pogotovo ako su jaci mrazevi, na vrata kucice staviti neki zastor, a unutra se moze ubaciti slama. Ako imate kuju koja treba da se steni onda su slama i zastor obavezni. Pri odredjivanju mesta za boks, odnosno, kucicu, imajte na umu da, ako bi mogao da bira, sarplaninac bi izabrao prostor sa koga moze da ima uvid na celo dvoriste, imanje u kom zivi. Nemojte ga nikad staviti daleko od kuce, i izvan zbivanja. Iako je veliki pas, moze se drzati i u stanu, mada mu to moze predstavljati mucenje ako mu se ne obezbedi dovoljno kretanja i mesto gde ce moci da se skloni kad on to zeli. U ovom slucaju mali problem moze predstavljati netrpeljivost i nepoverljivost prema stranim licima. Posebnu pažnju treba obratiti in a letnje vrele dane kada je psu neophodno obezbediti debelu hladovinu i tokom celog dana svežu vodu! Smetaju mu vrucine, pa će spas potraziti u reci (ako ste u setnji) ili u iskopavanju rupe u zemlji.
Ono na sta bi trebalo paziti pri smestaju i drzanju sarplaninca je da je osetljiv na vlagu.
ISHRANA

          Sarplaninac je skroman pas u pogledu ishrane - jede malo u poredjenju sa svojom velicinom. Nije probirljiv sto ne znaci da ga ne treba hraniti kvalitetno, pogotovo u vreme razvoja. Jednom propusteno u periodu razvoja nikada se vise ne moze nadoknaditi. U ishranu psa je potrebno ukljuciti i vitamine i minerale, posebno ako se štenetu ne daje gotova hrana (Granulisana hrana pse u džakovima ili hrana u konzervama sa dodacima). Stene, a kasnije i odraslog psa, je potrebno redovno (na svakih par meseci) tretirati preparatima protiv crevnih parazita (bez obzira sto u njegovoj stolici parazite ne zapazate), i redovno vakcinisati protiv zaraznih bolesti i besnila.
          Koliko je potrebno voditi računa o dobrom smeštaju toliko je bitno voditi računa i o ishrani psa od malih nogu da bi pas bio zdrav i da bi se pravilno razvijao. Pas je životinja iz porodice mesoždera pa mu i osnovna hrana treba biti meso. Medjutim, pas je vremenom pored čoveka počeo da deli njegovu sudbinu u svemu pa i o pitanju hrane pa je samim tim na neki način postao svaštojed. Hrana sastavljena od namirnica koje i čovek u većini slučajeva koristi psu ne može da škodi već mu samo koristi da pored mesa jede i mlečne proizvode, povrće i voće. Od svega toga može imati samo koristi.
          Već kada se štene odvoji od majke počinju mu se u  u hranu ubacivati polako i sve ove namirnice i vremenom se obrok prilagodjava ishrani odraslog psa, ali sve to uz obavezno dodavanje, mlečnih proizvoda kao i vitaminsko-mineralnih preparata. U ishrani odraslih pasa treba koristiti u glavnom juneće meso ili samo kuvano svinjsko meso zatim kosti, kuvanu iznutricu, kuvano povrće, mlečne proizvode, jaja, hleb, kukuruzno brašno (kačamak), pirinač, griz...  Ovde su pomenute namirnice koje treba koristiti u ishrani pasa, ali naravno to sve treba uskladiti prema sopstvenim mogućnostima i nikako se ne mora koristiti obavezno sve.
          Kod ishrane štenadi neke stvari od nabrojanih se obavezno moraju koristiti. Na samom početku je to živo juneće meso ili bilo koje drugo kuvano meso. Kasnije se meso kombinuje sa grizom, pirinčom, kukuruznim brašnom ili udrobljenim hlebom. U ovakav obrok se može dodati i žumance jajeta. Obrok odraslih pasa se na primer sastoji od polovine obroka od mesa, a druga polovina sastoji se od povrća pomešanog sa kukuruznom kačamakom, pirinčem i hlebom. Ovaj obrok treba da teži od prilike oko 1,5 do 2 kilograma a na tu količinu treba dodati oko pola kašičice soli. U zavisnosti od godišnjeg doba i apetita psa ovaj obrok se može podeliti i na dva (ujutru i uveče).
          Pored ovog, postoji i drugi način ishrane pasa, a to je ishrana gotovom granulisanom hranom za pse. To je kompletna izbalansirana hrana prilagodjena odredjenom uzrastu psa i rasi. Može se dvati suva, ali da pri tom pas mora uvek imati pored sebe svežu vodu ili se granule potope u mlaku vodu, nikako vruću. Ova dva načina ishrane se mogu kombinovati kao posebni obroci ili pomešano jedno i drugo. Na tržištu postoji mnogo vrsta gotove granulisane hrane za pse i uvek se sa prodavcem u pet šopu možete konsultovati koju hranu da zaberete u zavisnosti od ukusa psa i vaše platežne mogućnosti. Granulisana hrana za pse se daje u znatno manjim količinama u odnosu na količinu spremane hrane. Treba naglasiti da ljudi koji kupuju hranu sa svog psa ili pojedini prodavci hrane veoma često greše kada šarplaninca svrstavaju u takozvane džinovske rase (GIANT) zajedno sa bernardincima, dogama itd... jer šarplaninac ne pripada toj grupi pasa. Kada kupujete granulisanu hranu za vašeg psa, nemojte uzimati granule prilagodjene ishrani (džinovskih) GIANT rasa već se opredelite za hranu za pse poput rotvajlera, nemačkog ovčara...itd. Na svakom džaku granulisane hrane imate tabelu kako i koliko psa treba hraniti u toku dana, ali se nemojte iznenaditi ako vašem šarplanincu bude potrebna znatno manja količina hrane od navedene na džaku zato što je šarplaninac u odnosu na svoju veličinu i kilažu veoma ekonomičan pas i jede manje od, recimo, Nemačkog ovčara, Engleskog setera iako je veći od njih.
HIGIJENA

          Šarplaninac je pas koji jako drzi do sopstvene higijene. Stene se lako nauci cistoci, a odrastao pas obavlja potrebe prilikom setnje ili sto dalje od mesta gde boravi i spava. Njegovo krzno ne zahteva često četkanje, osim u vreme linjanja kada je potrebno odstraniti poddlaku da se ne bi ucebala i zamrsila. Naravno, to ne znači da psa ne treba četkati nikako ili veoma retko. Češljanje i četkanje je vrlo korisno iz više razloga i vrlo je bitno psa na četkanje naučiti od malih nogu. Biće vam mnogo lakše kasnije kada štene odraste i ojača. Ako psa šetate po šumi ili mestima gde ima veće trave i korova, posebno čička, obavezno pregledajte celog psa posle šetnje. To je neophodno kako zbog čička i drugih stvari koje se mogu uvući u dlaku, tako i zbog krpelja, posebno posle prolećne ili jesenje šetnje po šumi ili visokoj travi. Jedna od bitnih stvari na koju treba obratiti pažnju jeste i donji deo šapa izmedju prstiju na nogama. Izmedju jastučića ima dosta dlake pa i tu može da se zabode neki trn ili neka bodljikava trava i da izazove povredu ili iritaciju pa i taj deo treba obavezno prekontrolisati. Unutrašnji deo ušiju treba čistiti bar 2 puta mesečno. Potrebno je u apoteci uzeti 3% hydrogen ili u najboljem slučaju kod veterinara ili u pet šopu kupiti neko od namenskih sredstava koje služi baš za čišćenje i negu ušiju: Otifree
(Vetoquinol), Ohren (Canina), Epi-Otic (Virbac), Care plus (Europet Bernina). Nakon što se ispuni spoljašnji slušni kanal sa rastvorom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vreme da rastvor deluje. Nakon nekoliko minuta delovanja, ljubimac će trešenjem glave izbaciti napolje čestice prljavštine iz udaljenih delova ušnog kanala, te je potrebno samo vaticom prebrisati spoljašnje delove uha. Ako redovno od malena psu čistite uši, one će uvek biti čiste i nikada se neće desiti da se secret ili prljavština natalože. Ako pas najviše vremena provodi na mekoj podlozi poput zemlje, trave itd, moraju mu se kratiti nokti na šapama i za to se koriste specijalne makaze koje možete kupiti pet šopu ili kod veterinara. Ako se pas dovoljno kreće po tvrdoj podlozi poput betona ili asvalta, nokti se vremenom sami troše i u tom slučaju ih najvrovatnije ne treba skraćivati. Trebalo bi izbegavati kupanje česce od jednom do dva puta godisnje, a i tada to uraditi samo ako je bas potrebno. Gusta dlaka i poddlaka ga izvanredno stite od hladnoće tako da ne bi trebalo da vas iznenadi kada vam u zimsko jutro u dvoristu osvane krzneno klupko sa nekoliko centimetara snega na njemu. Sneg je nesto sto sarplaninac najvise voli, i ono zbog cega ce vam biti zahvalan je da mu pruzite priliku da se istrci u dubokom snegu. A tada, fotoaparat u sake, jer  verujte, prizor nije zanemarljiv.
          Obrok uvek treba da bude svež, ne sme biti ni vruć niti hladan, ni postan niti previše zamašćen. Hrana ispred psa nikada ne sme da stoji dugo već se prinese psu i čim završi sa jelom mora se skloniti. Tako ćemo psa uobročiti i navići da pristupi jelu čim se hrana donese kod njega, sačekamo 15 do 20 minuta i sklanjamo bez obzira da li je pojeo ili nije i sledeći put hranu prinosimo tek sa sledećim obrokom. Ako je u pitanju zdrav pas to odbijanje iz nekih razloga se može ponoviti par puta posle čega će se hrani posebno radovati i pojesti sve što mu donesemo. Izmedju obroka mladim i starijim psima treba davati veću juneću kost. Za vreme velikih vrućina kao i za vreme mrazeva psima je dobro davati malo govedjeg loja jer velike vrućine šarplanincu smetaju i iscrpljuju ga skoro kao i jaki mrazevi.
1. Korak: Česalj sa dugim i retkim zupcima za izbacivanje poddlake 1. Korak: Česalj sa dugim i retkim zupcima za izbacivanje poddlake 2. Korak: Češalj sa rotirajućim zubcima Izgled rotirajućih zubaca 3. Korak: Cetka za površinsko završno četkanje 3. Korak: Cetka za površinsko završno četkanje 3. Korak: Cetka za površinsko završno četkanje
Pribor za održavanje dlake Šarplaninca
AKO SE PITATE KOJU HRANU DAJEMO NAŠIM PSIMA, NAŠ IZBOR JE
PREMIL!
Super premium
Hrana za pse